Людям з порушення зору Звичайна версія

НАБУ проводить у банку «Фінансова ініціатива» обшук із застосуванням силових методів, попри те, що ФГВФО завжди надавав правоохоронцям необхідні документи

23.03.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ. Сьогодні, 23 березня, приблизно о 10 годині представники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) розпочали проводити обшук у центральному офісі ПАТ «Банк «Фінансова ініціатива», який знаходиться в управлінні Фонду гарантування.

Представники НАБУ зламали вхідні двері у приміщенні банку з метою вилучення оригіналів документів, грошових коштів та інших цінностей. При цьому, було категорично відмовлено у допуску Уповноваженої особи і представників Фонду гарантування до процесу обшуку, що є суттєвим порушенням норм чинного законодавства.

Свої дії правоохоронці обґрунтовували наявністю у них Ухвали Солом’янського районного суду столиці від 16.03.2018 в рамках кримінального провадження №12016100000001664, в якій йдеться про необхідність здійснити обшук та виїмку документів. При цьому в ухвалі немає жодного посилання на те, що саме ці дії потрібно здійснювати у ПАТ «Банк «Фінансова ініціатива». 

Підкреслюємо, що під час досудового розслідування детективи НАБУ неодноразово зверталися до вищевказаної банківської установи з ухвалами про тимчасовий доступ до речей і документів, та отримували інформацію, обсяг якої був викладений у протоколах процесуальної дії.

Будь-яких зауважень щодо надання інформації, про неналежну або неповну підготовку документів, електронних копій тощо, детективи НАБУ до банківської установи та Фонду гарантування не надавали.

Незважаючи на це, 23.03.2018 до ПАТ «Банк «Фінансова ініціатива» прибула група детективів у супроводі групи швидкого реагування НАБУ для проведення обшуку. Викликає великий сумнів необхідність залучення підрозділу фізичного захисту НАБУ для проведення слідчих дій у неплатоспроможних банках в управлінні Фонду гарантування.

За таких обставин Фонд гарантування занепокоєний ситуацією, яка склалася. Вилучення оригіналів документів, комп’ютерів, накопичувачів інформації, серверного обладнання позбавить Фонд гарантування можливості здійснювати управління з метою збереження майна та активів банку.